joi, 6 iunie 2013

Sfaturi pentru curatenia de primavara

Cand vine iarna, singurul lucru pe care ni-l dorim este sa hibernem. Ne petrecem serile ghemuiti pe canapea, cu o patura incalzita, o ceasca de ceai fierbinte si o carte buna. Aruncam lent ingredientele pe aragaz si mancam o supa la cina. Purtam pijamale confortabile si papuci pufosi. Dar, odata ce sarbatorile au trecut, uneori se simte o ca lunga asteptare, plictisitoare acea perioada pana cand primavara soseste. O curatenie generala ne trece prin minte.

Apoi, cand vremea incepe sa se incalzeasca, iesim din pesterile noastre si ne dam seama ca acea curatenie de rutina pe care o facem saptamanal este doar asa, de suprafata. Primavara este un anotimpul renasterii si al reinnoirii; de ce sa nu facem acest lucru si in casa noasta? Curatenia de primavara este ca un ritual - aerul curat si verdeata de afara ne fac sa ne gandim, de asemenea, si la interiorul casei noastre. Primavara ne face sa ne simtim mai bine, iar daca gandul la curatenia de primavara ar putea parea coplesitor, ai aici cateva sfaturi despre cum ai putea sa incepi.
  1. Fa-ti un plan
Indiferent ca spatiul tau este micut sau imens, curatenia de primavara ar putea reprezenta o adevarata provocare. Curatenia de primavara presupune sa treci dincolo de urmele obsinuite de praf, de aspirat, dat cu mop-ul si frecarea de rutina a podelelor. Si daca nu ai facut asta niciodata, cum vei stii de unde sa incepi? La fel ca in cazul luarii unor decizii importante, ar fi o idee buna sa iti faci un plan. Da, asta inseamna sa pui totul pe hartie sau ai putea crea o lista in calculatorul tau, daca iti e mai la indemana.

Incepe prin a lista fiecare camera din casa ta, fara sa uiti locuri cum ari fi debaraua, garajul sau dulapurile. Gandeste-te la sarcini, cum ar fi: curatarea de podele, pereti, ferestre confectionate din PVC sau aluminiu precum si locurile de sub si din spatele mobilierului, inclusiv piesele de mobilier. Acestea sunt, practic, lucruri pe care, probabil, nu le cureti in mod regulat. Daca te ajuta, ai putea intcomi aceasta lista in timp ce te plimbi prin casa sau apartamentul tau.

      2.  Fa-ti timp

Vrei sa faci curatenie repede sau vrei sa o faci in mod corect? Dupa ce vei intocmi lista de sarcini, ai putea sa te gandesti cam cat de mult timp sa aloci fiecarei activitati in parte. Sigur, cele mai importante activitati le vei lasa, probabil, pe weekend, dar daca iti doresti ca fiecare centimetru patrat sa fie cu adevarat curat, acest lucru va dura destul de mult. Inainte de a renunta pentru ca nu iti poti lua o saptamana de concediu, adu-ti aminte: "Nimeni nu poate!" 

Raspunsul? Clasica tehnica: "Divide et impera". Du-te inapoi la lista ta si imparte fiecare activitate pe bucati. Nu exista nicio regula cu privire la cat de mult ar trebui sa dureze curatenia generala de primavara si nu trebuie sa fie terminata neaparat pana in prima zi de primavara. Incearca sa estimezi cam cat de mult iti va lua fiecare activitate in cazul in care le vei adauga la rutina zilnica. De exemplu, daca esti in baie si cureti chiuveta, ai putea lua in considerare, de asemenea, sa cureti un pic si sub aceasta. De asemenea, va fi nevoie sa iei cateva pauze pentru a evita sa te epuizezi. 

       3. Pregateste-te!

Aici nu este vorba despre a te pregati mental pentru curatenia de primavara, desi daca nu te-ai uitat pe sub canapea de o perioada lunga de timp, ar cam fi cazul sa fii pregatit pentru orice atunci cand vei incepe operatiunea CURATENIA. Este vorba, asadar, despre faptul ca trebuie sa te asiguri ca vei avea disponibile toate materialele necesare. Curatenia nu este o activitate palpitanta, dar aceasta ar putea fi enervanta daca va trebui sa te opresti si sa alergi la magazin pentru ca ai uitat sa iei produsele pentru curatenie.

Probabil ca dispui deja de produsele de baza, dar daca acestea sunt pe punctul de a se termina, vei avea nevoie de o solutie de curatare universala, de la pereti la podele si o solutie de curatare a geamurilor pentru ferestre si oglinzi. Nu uita de produsele speciale de curatat, cum ar fi uleiul de lemn, cele pentru cuptor sau pentru setul de tacamuri din argint, pentru ca probabil nu folosesti aceste obiecte prea des. Instrumentele de curatenie sunt la fel de importante. Verifica totul, de la maturi la mopuri si inlocuieste-le daca sunt in stare proasta. O matura uzata ar putea face timpul de curatenie de doua ori mai lung.

Primavara este, de asemenea, un moment bun pentru a fi eco. Poti merge chiar un pic mai departe si sa descoperi noi utilizari pentru articolele de uz casnic, cum ar fi otetul alb sau bicarbonatul de sodiu. Poate ca nu le ai in cantitatile necesare pentru curatenie, dar daca le vei cumpara, te va costa mai putin decat produsele traditionale de curatenie. Incearca, daca poti, sa eviti folosirea prosoapelor din hartie (desi filtrele de cafea sunt cea mai buna modalitate prin care poti sterge o fereastra fara sa lasi urme). Carpele din microfibre sunt foarte bune pentru stergerea prafului si poti utiliza materiale albe, ieftine, cunoscute si sub numele de perii pentru mop, pentru ca absorb tot. 

      4. Debaraseaza-te mai intai de obiectele care nu iti mai folosesc

Curatenia de primavara este mai  mult un termen impropiu, deoarece nu este vorba doar despre curatenie. Daca tot ceea ce faci este sa amesteci gramezile de lucruri si obiecte pentru a curata in jurul lor si apoi le pui la loc, desigur, stiva de casete VHS este curata, dar este atmosfera din living-ul tau una mai buna dupa atata munca grea?

Inainte de curata, va trebui sa sortezi si sa organizezi aceste obiecte. Exista o multime de moduri prin care poti face acest lucru, dar cel mai usor dintre ele este sa folosesti 3 cutii diferite: 
  • obiecte de pastrat;
  • obiecte de aruncat;
  • obiecte de donat/vanzare.
Intreaba-te care este rolul si cu ce te ajuta fiecare obiect, daca este sau nu unul specialpentru tine. In cazul in care raspunsul este nimic altceva doar ca acesta inca mai este in casa ta, va trebui sa te intrebi daca nu ai vrea sa pastrezi ca amintire o poza a acestuia (este vorba despre acele suveniruri pe care s-a pus de mult praful). Daca nu vrei nici macar sa pastrezi o imagine a acestuia, atunci de ce mai sta asezat pe un raft in casa ta? O greseala comuna a multora dintre noi este aceea ca nu le donam sau vindem. Fa-ti timp si incearca sa te ocupi de aceste obiecte, astfel incat sa nu fie cazul sa te holbezi la ele atunci cand casa ta va fi in plin proces de curatenie generala.

Odata ce ai stabilit care sunt "obiectele de pastrat", gandeste-te cum ai putea sa le organizezi mai bine. Ai putea sa le infasori in ziarele care nu iti mai folosesc sau sa le organizezi in cosuri si cutii disponibile in orice supermarket.

     5. Gaseste pe cineva care sa te ajute

Ai un plan, ai stabilit timpul in care se va desfasura curatenia, ai cumparat toate cele necesare.. si totusi ti se pare inca prea mult de lucru pentru o singura persoana? Nu exista, intr-adevar, nicio rusine in a cere ajutor. Si s-ar putea chiar sa ai nevoie de ajutor pentru ca unele dintre activitatile de curatenie implica mutarea mobilerului sau sa te cateri pe scari pana la corpurile de iluminat sau in colturile in care nu ajungi la praf. Gasirea cuiva care sa te ajute la curatenie ar putea fi chiar mai greu decat sa gasesti pe cineva care sa te ajute la mutatul pieselor de mobiler.

In cazul in care nu locuiesti singur, orice alta persoana care sta cu tine ar putea reprezenta un bun inceput. Lucrurile lor si mizeria lor contribuie, de asemenea, la necesitatea procesului de curatenie generala. Daca ai copii, ai putea sa-i faci sa se concentreze asupra camerelor si dulapurilor lor. Dar aminteste-ti ca va fi nevoie sa continui sa ii ajuti pentru a se mentine pe drumul cel bun si asigura-te ca nu baga gunoiul sub pat. Chiar si copiii mici te pot ajuta la curatenie. Ei pot sterge praful sau orice alta activitate in acest sens.

Nu ai noroc cu cineva acasa? Incearca sa iti convingi unul dintre prieteni sa te ajute la curatenie (oferindu-i masa gratuita si/sau alcool). In cele din urma, daca iti poti permite, ai putea, angaja o persoana care sa se ocupe de activitatile de curatenie care par prea coplesitoare.

     6. Curatenie de sus in jos 

Acesta este unul dintre sfaturile pe care sa le tii in minte atunci cand incepi curatenia de primavara. Trebuie sa faci curatenia in fiecare camera din casa ta, incepand de sus in jus, literalmente trebuie sa incepi de la tavan la podea. Inlatura praful de pe tavan si corpurile de iluminat, apoi sterge peretii, curata ferestrele, usile si intrerupatoarele de lumina. Cand ai termincat cu ceea ce este pe pereti poti trece la piesele de mobilier si obiectele decorative. Nu uita sa stergi dulapurile si in ultimul rand curata podeaua, care intotdeauna o sa fie ultima.

     7. Acorda o atentie deosebita incaperilor cele mai circulate din casa ta

Trebuie sa te gandesti la camerele in care tu si membrii familiei tale va petreceti cel mai mult timp. Bucataria ar trebui sa se afle in cap de lista. La fel si living-ul. Ce ai putea lasa mai pe urma? Camera de oaspeti, subsolul, sau camerele cu mobilier foarte putin si dulapurile destul de organizate. Practic, locurile in care tu si famila ta petreceti cel mai mult timp vor avea nevoie de mai multa curatenie.

Un alt mod de a accelera procesul de curatenie, mai ales in camerele in care tu si tu membrii familiei tale nu stati prea mult este sa va concentrati mai mult asupra locurilor ce necesita curatare. Astfel, in loc sa cureti tot covorul ai putea, de exemplu, sa cureti doar pata.

     8. Fii ca una din pasarile calatoare care sosec primele 

Stiu, am spus la inceputul articolului ca nu exista vreo regula cu privire la perioada in care va trebui sa termini curatenia de primavara. Cu toate acestea, pe masura ce timpul trece va fi tot mai greu de terminat. Cand caldura si verdeata primaverii te vor indemna sa iesi afara, la aer liber, chiar iti vei mai dori sa iti petreci timpul facand curatenie prin dulapuri? Inainte sa-ti dai seama, te vei trezi in toiul zilelor caldute de primavara, cautandu-ti rolele prin garaj si vei realiza atunci, inca o data, ca nu ai mai reusit sa ajungi cu curatenia si in acea incapere.

     9. Expirat? Retras de pe piata!

Supermarket-urile folosesc un sistem numit FIFO (first in, first out) pentru rotatia produselor cu o durata de viata limitata, astfel incat produsele comercializate sa fie vandute inainte de a le expira termenul de valabilitate. Ai putea lua si tu exemplul acestor magazine si ai reusi astfel sa economisesti bani cat si sa scapi de frustrarea de a folosi in fiecare zi produse expirate, si totusi, multi nu o fac. Exista, probabil, produse expirate care zac in camara ta si medicamente in cutia medicala.

Atunci cand te apuci de curatenia de primavara in camara, nu scoate totul afara si apoi il pui la loc. Trebuie mai intai sa verifici toate borcanele, cutiiile si casetele. Multe dintre acestea ar putea fi expirate. La fel si in cazul frigiderului. De multe ori facem curat, dar de multe ori uitam condimentele sau alte ingrediente precum: otetul, conservanti, care si ele ajung la sfarsitul ciclului de viata, la un momentdat. 

Curatenia de primavara te-ar putea ajuta, de asemenea sa iti organizezi toate aceste mirodenii si conservanti, astfel incat sa nu fie cazul sa cumperi la infinit piper si scortisoara, nestiind ca in camara ta zac zeci de pachete uitate.

Dulapiorul cu medicamente si alte zone de depozitare din baie trebuie, de asemenea, sa fie curatate si aruncate produsele vechi. Medicamentele expirate pot fi periculoase, produsele cosmetice la fel, mai ales cele lichide unde se pot forma bacterii si al caror termen de valabilitate este de la 3 pana la 6 luni. In cazul in care ti se pare ca miroase urat este indicat sa le arunci.

     10. Nu te rezuma doar la interiorul casei tale

Sintagma "curatenia de primavara" nu inseamna doar sa cureti interiorul casei tale. Exista o multime de alte lucruri care vor trebui sa beneficieze de atentia ta odata cu venirea primaverii.

Una dintre Legile lui Murphy spune ca daca instalatia ta de aer conditionat s-ar putea strica, cel mai probabil acest lucru se va intampla chiar in timpul caniculei din vera. Deci, inainte ca temperaturile sa o ia razna, ai putea sa verifici sistemul tau de aer conditionat pentru a te asigura ca acesta va functiona bine atunci cand il vei porni.

In cazul in care iarna a fost deosebit de dura, acoperisul tau are nevoie, probabil, de o inspectie. Ar putea sa existe scurgeri ce pot afecta peretii locuintei tale. Ai grija sa sverifici toate aceste lucruri inainte de venirea verii, pentru ca si acest anotimp ar putea contribui la crearea altor daune. 

Tinand cont de toate aceste lucruri vei putea cu siguranta sa te bucuri apoi de o casa perfect curata si vei astepta venirea verii si a vacantei mult mai relaxat, fara sa mai ai in minte obsesia curateniei de primavara care pare ca nu se mai termina odata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu