joi, 6 iunie 2013

5 intrebari pe care sa le pui atunci cand vrei sa cumperi o asigurare de sanatate

In perioada economica dificila pe care o traversam, tendinta noastra este aceea ca merge si fara. Vom gasi probabil, metode inovatoare prin care beneficiem de servicii bune, fara sacrificii prea mari. Una dintre cheltuielile care ar putea aparea brusc este, probabil, reprezentata de asigurarea de sanatate. Am putea fi tentati sa credem ca daca mancam corect, facem exericitii fizice si conducem in siguranta, probabil ca vom avea posibilitatea de a economisi cativa banuti.

Cu toate acesta, daca privim cu mai multa atentie stirile in fiecare zi, vom observa ca asigurarea de sanatate ar trebui sa ramana o prioritate la nivelul bugetului nostru, indiferent de cat de mult s-ar inrautati situatia noastra financiara. In timp ce povestile din ziare si de la TV aduc in discutie in fiecare zi subiecte despre oameni care si-au pierdut locul de munca si chiar casele, studiile efectuate au demonstrat faptul ca adevarataul motiv al acestui declin financiar provine adesea de la o boala sau leziune descoperita si tratata prea tarziu.

In conformitate cu un studiu realizat in 2008, cercetatorii au descoperit faptul ca jumatate dintre toate cazurile de faliment pe care le-au studiat se datorau problemelor medicale. De la facturi medicale uriase la pierderea job-ului din cauza incapacitatii de a lucra este doar un pas, o criza de sanatate putand cauza pagube nespuse.   Aici intervine insa rolul asigurarilor de sanatate care iti pot oferi acea pace a mintii si te pot proteja in situatii neasteptate. 

Imaginarea celui mai bun plan de asigurare de sanatate pentru tine si famila ta este solutia optima, insa poate fi destul de dificil sa gasesti planul care sa ii impace pe toti membrii familiei tale. Din acest motiv, cele 5 intrebari care vor fi formulate in randurile urmatoare te pot ajuta sa gasesti cea mai buna optiune pentru tine si familia ta.
  • Care sunt optiunile mele?
Inainte de a alege ce plan de asigurare de sanatate este cel mai bun pentru tine, va trebui sa stii pentru care dintre acestea esti eligibil. Gratie dezvoltarii intense pe care a cunoscut-o Internetul, poti face acest lucru foarte usor. Daca vei intra pe site-ul OttoBroker.ro vei putea completa un formular cu cateva informatii despre tine cum ar fi varsta, locatie si starea de sanatate si vei putea obtine o lista de planuri de asigurare de sanatate pe care sa le iei in considerare. Asigurarile de sanatate sunt personalizate in functie de fiecare persoana. Vei putea beneficia de o asigurare indiferent ca esti sau nu angajat, dar vor putea beneficia de asigurare de sanatate si copiii tai.

Daca alegi Sistemul Privat poti alege sa inchei o polita de asigurare de sanatate de la OttoBroker, dar site-ul enumera, de asemenea, si alte companii care opereaza in acest domeniu, oferind link-uri catre site-urile lor web. 
  • Care sunt beneficiile mele?
Cand vine vorba despre asigurari de sanatate, tendinta este aceea de a obtine ceea ce ai platit. Planurile de asigurare de sanatate scumpe vin cu o multime de beneficii care sunt complet acoperite in timp de planurile oferite in Sistem Public ofera numai servicii de baza, pentru restul serviciilor fiind necesar sa platesti din propriul buzunar. Inainte de a alege cel mai ieftin plan, iti vei dori probabil ca acesta sa includa beneficiile de care ai nevoie.

Trebuie sa iei in considerare serviciile de care atat tu cat si membrii familiei tale au nevoie si sa faci o lista cu importanta acestora. O astfel de lista ar putea include un control medical anual, un test Papanicolau, o vizita la pediatru, un test de alergie si cateva retete gratuite. Evident, iti vei dori un plan de asigurare care sa iti ofere gratuitate la astfel de servicii de baza, dar trebuei sa iei in considerare si posibilitatea unor evenimente neasteptate. Trebuie sa verifici daca o asigurare de sanatate iti confera accesul si la unele servicii medicale precum: vizite la camera de garda, serviciu de ambulanta, testare medicala, spitalizare si interventii chirurgicale. Vei fi lasat sa astepti atunci cand apare o urgenta medicala? Vei dori, de asemenea, sa verifici cat de des ai acces la acest beneficiu. Esti limitat la cateva servicii medicale si daca da, va fi de ajuns?

Daca bugetul tau pentru o asigurare medicala este unul limitat, va trebui sa acorzi prioritate beneficiilor pe care le vei folsi si de care ai putea avea nevoie.
  • La ce doctori pot merge?
Una dintre cele mai des intalnite modalitati prin care companiile de asigurari incearca sa controleze costurile asigurarilor este prin contractarea unor anumite clinici medicale. Daca exista un doctor la care vrei sa ai acces, atunci iti vei dori sa verifici daca planul de asigurare iti permite sa il vizitezi fara costuri suplimentare.

Planurile de asigurare se remarca si prin posibilitatea pe care asiguratii o au de beneficia de serviciile unor medici diferiti.

De exemplu, cand inchei o asigurare de sanatate in Sistem Public ti se solicita sa alegi un medic primar dintr-o baza de date cu diversi medici (medic de familie). Daca iti vei dori sa vezi un medic specilist vei avea nevoie de autorizatia medicului de familie si o trimitere de la acesta. In cazul in care alegi Sistemul Privat de Sanatate poti alege sa mergi la medici specialisti fara aprobabarea medicului generalist, dar daca nu vrei sa platesti taxe suplimentare va trebui sa selectezi unul dintre medicii specialisti care colaboreaza cu compania la care ai incheiat asigurarea. 

Planurile de asigurare de sanatate pot acoperi, de asemenea, si ingrijirea in cadrul altor clinici, deci, daca nu exista in cadrul clinicii din cartierul tau medicul specialist de care ai nevoie, vei dori sa verifici daca exista posibilitatea sa mergi la o alta clinica din oras.
  • Cat de mult voi plati?
Aceasta intrebare se reagseste adesea in randul celor pe care persoanele care au nevoie de o asigurare o pun. Iata cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le stii:
  1. Prima este plata pe care o faci in schimbul asigurarii;
  2. Deducerea este suma de bani pe care o platesi din propriul buzunar pentru ingrijirea sanatatii tale in fiecare an, inainte ca societatea de asigurari sa preia costurile;
  3. Co-plata este o plata fixa pe care o vei face de fiecare data cand vei merge la medic sau cand vei fi internat in spital; de exemplu in cazul in care planul tau are o co-asigurare de 70/30, vei plati 30% din valoarea facturilor medicale in timp ce compania va plati 70%.
Iti vei dori sa iti pastrezi atentia asupra acestor aspecte si contractului de co-asigurare pe care il vei semna precum si deducerilor percepute in cazul tau.

Pretul asigurarilor de sanatate tine cont si de varsta persoanei asigurate. Astfel, cu cat esti mai in varsta, cu atat pretul ar putea fi unul mai mare. La fel si istoricul medical al persoanei care vrea sa se asigure este un factor important. O persoana cu un istoric medical bogat va plati mai mult pentru o asigurare decat una perfect sanatoasa care nu a trecut prin niciun fel de operatie sau care nu sufera de niciun fel de afectiune.
  • Este aceasta o companie in care pot avea incredere?
Deci ai gasit un plan de asigurare la un pret pe care ti-l poti permite. Inainte de a-ti pune semnatura pe linia punctata de pe ultima pagina a contractului de asigurare, ai putea face o verificare pentru a vedea daca aceasta este o companie buna in viata reala si nu doar pe hartie.

Verifica rating-ul acesteia pe piata asigurarilor de sanatate. Intreaba-ti prietenii, vecinii si cunoscutii daca au mai auzit de ea si verifica comentariile altor clienti. Desi este posibil ca aceasta companie sa nu fi multumit pe deplin pe fiecare dintre clienti, trebuie sa acorzi atentie si comentariilor negative.

Poate ca ai petrecut destul timp pe site-ul web al companiei, dar nu uita ca nu trebuie sa te uiti doar la planurile de asigurare pe care le ofera ci consulta si alte pagini din site. Exista o adresa de email, un numar de telefon sau o functie de chat unde clientii pot adresa intrebari? Ofera site-ul instructiuni si asistenta in cazul unor sarcini cum ar fi gasirea unui medic in retea sau ce trebuie sa faci pentru a depune o cerere?

Daca asiguratorul nu ti se pare de incredere, nu semna contractul, pentru ca nu iti va placea nici atunci cand vei incepe sa primesti servicii de ingrijire din partea acestuia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu