vineri, 7 iunie 2013

Cum afecteaza locul in care locuiesti pretul unei asigurari auto?

Sa ne intoarcem putin in anul 1891 cand inventatorul John William Lambert incerca sa testeze noua sa "trasura fara cai" si a intrat in gardul unui centru de echitatie. Viteza maxima atunci a fost de numai 5 mile pe ora (8 km/h), astfel incat leziunile au fost minore. Dar este, de asemenea, sigur sa spunem ca Lambert nu avea la acel moment niciun fel de asigurare pentru a acoperi pagubele produse, acesta fiind cunoscut drept primul accident auto din istoria autovehiculelor.

Am parcurs un drum lung de atunci. Astazi, aproape in fiecare stat este obligatorie incheiera unei asigurari auto si pretul pe care il platesti pentru asigurarea, de-a lungul anilor de viata ai masinii ar putea fi chiar mai scump decat pretul in sine al autovehiculului. Dupa cum bine stim cu totii, companiile de asigurari fixeaza nivelul primelor de asigurare in functie de mai multe criterii, inclusiv criterii bazate pe varsta soferului, starea civila si tipul de masina pe care o conduce. Ceea ce totusi ar putea reprezenta o surpriza pentru multi dintre noi este faptul ca si mediul in care locuim, are, de asemenea, o contributie semnificativa asupra pretului pe care il platim pe prima de asigurare.

Motivul este unul destul de simplu: locul de resedinta influenteaza foarte mult probabilitatea de a avea loc un accident precum si cat de mari ar putea fi pagubele in cazul unui accident. Cererile de dauna mai mari conduc la cresterea preturilor pentru asigurari.

Companiile de asigurari auto ar putea pune o serie de intrebari cu privire la zona in care locuiesti, scopul acestora fiind de a-si da seama cam cat de mari sunt riscurile in aceasta arie.

Densitatea populatiei influenteaza in vreun fel? Bineinteles ca da. Soferii care locuiesc in orase platesc, de obicei, preturi mai mari pentru asigurarile auto decat cei care locuiesc in mediul rural. Motivul este unul cat se poate de simplu: mai multe masini inseamna mai multe riscuri de accident. La tara preturile asigurarilor sunt cu mult mai mici asta si pentru ca si drumurile sunt mult mai libere.

Vremea influenteaza in vreun fel pretul asigurarilor? Da! :) Zapada si gheata sunt adesea principalele motive pentru deraparea autovehicululelor. Nu doar iernile foarte reci sunt insa de vina pentru preturile mai ridicate ale politelor de asigurare auto. Acestea ar putea, de asemenea, sa depinda si de furtuni sau ploile cu grindina care au loc adesea in anumite zone ale tarii. La fel, o zona predispusa inundatiilor poate conduce la preturi mai mari pentru asigurari.

Locuiesti intr-o zona in care au loc adesea furturi de autoturisme sau spargeri ale acestora? Un alt motiv pentru care primele de asigurari ar putea creste. Actele de vandalism pot, de asemenea, sa ridice nivelul primelor de asigurare.

Starea drumurilor este una buna, sunt acestea bine intretinute?  Gropile si intersectiile periculoase pot influenta pot avea un rol mai mare in producerea de accidente, fapt ce conduce si la cresterea primelor de asigurare.

Toate aceste elemente influenteaza foarte mult modul in care vei putea beneficia de cel mai bun pret calculat pentru asigurarea RCA sau cea CASCO. Sunt insa si alti factori de care va trebui sa tii cont.

Alti factori locali care influenteaza pretul asigurarilor auto

Companiile de asigurari auto tin cont de mai multi factori cu risc ridicat in provocarea accidentelor atunci cand stabilesc nivelul primelor de asigurare, nu doar de conditiile locale.

Este vorba si despre istoricul soferului. Cu cat acesta are un istoric mai bun, cu atat pretul asigurarii ar putea fi unul mai mic. La fel se intampla si in cazul conducatorilor auto casatoriti, pentru care primele de asigurare sunt mai mici deoarece in cazul lor riscurile de a fi implicati in accidente rutiere scad. Un alt factor care ar putea influenta pretul asigurarilor este dat si de numarul de copii minori pe care un sofer ii are in ingrijire.

Alege si tu cea mai buna oferta de asigurare pentru masina ta, tinand cont de toate aceste criterii si nu vei mai avea de ce sa iti mai faci apoi probleme in aceasta privinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu